lördag 7 augusti 2010

Hur stor är skadan av piratpartiets innehavsförbudsbråk?

Vid det här laget har väl ingen missat Falkvinges uttalande i SR:Ekot, som gavs rubriken "Piratpartiet vill legalisera innehav av barnporr", bara för att strax senare bli "Piratpartiet dementerar att PP vill tillåta innehav av barnporr". Och efter det har vi sett mycket av Internets motsvarighet till folk som står och skriker åt varandra. Det har skrivits många texter på temat om vem som har sagt vad, vad man ska tycka om det, osv. Jag har inte mycket att tillföra där. Så jag tänkte istället försöka fokusera på effekterna. Går det till och med att hitta något i den här röran som är positivt?

Först och främst har styrelsen öppnat upp valmanifesten för att förbättras av medlemmarna, och många, många fler medlemmar deltar nu i det arbetet än vad vi under andra förhållanden någonsin skulle kunna hoppas på. Det är ju faktiskt något positivt. Resultatet blir förhoppningsvis ett betydligt bättre valmanifest för resten av valrörelsen.

Vi har sett några hot om att man nu ska lämna partiet. Så läcker vi medlemmar nu? Det verkar inte så, här är medlemsantalen dagsvis den senaste veckan: 16552, 16551, 16549, 16548, 16552, 16555, 16559. Eko-intervjun var någonstans där i mitten, så den har inte genererat något märkbart ras ännu i alla fall, vilket är ett gott tecken.

Hur har responsen varit i gammelmedia? Den ursprungliga rubriken hos SR:Ekot var inte direkt god publicitet. Men lyckligtvis lades dementin snabbt till inuti artikeln, och nu är den synlig för alla som hittar dit, vilket är bra. Alla artiklar i gammelmedia jag har sett inkluderar dementin och ger under omständigheterna ett överraskande positivt intryck [DN, Aftonbladet, SVT, DNBT, SR:P4]. Vi framstår visserligen framstår som lite oorganiserade, men får då i samma andetag ut vår kritik mot förbudet mot teckningar. Och där vi har många röster med oss [RapportJournalisten.seDNDNSVT, SVT]. Man kan ju diskutera hur bra den här kanalen är för att få ut våra budskap, men det är svårt att inte se någon gnutta positivt i varje möjlighet att komma ut i media. Och jag får faktiskt känslan av att media för en gång skull varit snälla, givet hur illa och moralhetsande det här kunde ha blivit. Kanske finns ändå hos media någon insikt om att det inte skulle hjälpa någon med en rapportering som gör att ingen någonsin vågar uttala sig i frågan igen.

Det återstår att se i resten av debatten om dementin var snabb nog för att vi ska framstå mer som oorganiserade än olämpliga, men själv tycker jag alltså att den respons vi fått i gammelmedia pekar i den riktningen. Det är i så fall något vi förmodligen kan reparera genom att framåt i valrörelsen istället visa upp svärmorganisationens bästa sidor. Första steget måste blir att komma tillbaka med ett medlemsutarbetat valmanifest v2.0 som visar hur otroligt bra det kan bli när svärmorganisationen fungerar.

Slutligen har vi denna massiva mängd bloggposter. Men de är såvitt jag kan se övervägande interna (eller i alla fall till PP närstående). De jag hittat ifrån externt håll har ofta samma ton som gammelmedia; man nämner uttalandet + dementin och sedan diskuterar bra saker med Piratpartiet och vårt motstånd till förbudet mot teckningar, på ett nästan positivt sätt [t.ex. Bjereld, Forsgren, Kvalitetsbloggen]. Visst finns det mer negativa poster också, men då rör det sig mest om de som ändå systematiskt sparkar på PP varje tillfälle de får.

Det är alltså starkt övervägande ifrån internt håll som den riktigt hårda kritiken kommer. Kanske är det just internt den här historien gjort störst skada. Men i så fall är det något vi borde kunna ta oss ur när vårt fokus som organisation riktas framåt igen. Just därför är det ett genidrag att man öppnar valmanifestet för omarbetning av medlemmarna. Några sansade interna inlägg som länkar vidare är [Opassande, Farmor gun, Magnihasa, Engström, Hax].

2 kommentarer:

Googles utvecklare är idioter sa...

Härligt, mycket bra inlägg!

Vad PP behöver nu är is i magen och visa att vi kan göra om och göra bättre!

Tino sa...

Tack!

"Gör om, gör rätt" har blivit lite av ett mantra för när PP riktar kritik mot andra, men du har ju rätt i att det är en bra riktlinje även för att hantera våra egna misstag.