lördag 21 augusti 2010

Klokt om konspirationsteorier

Artikeln från SvD om konspirationsteorier om (de nu hävda) anklagelserna mot Julian Assange innehåller ett tänkvärt stycke som sammanfattar ur boken Det dunkelt tänkta (Ordfront) av Erik Åsard:
"Men Åsard kommer också med en förklaring till boomen. Han menar att mängden konspirationsteorier ökar när tilltron mot de styrande är låg."
Hur stort förtroende har vi för våra politiker idag? Politiker som före valet 2006 angående den då nya "nedladdningslagen" säger "Vi kan inte jaga en hel ungdomsgeneration" och sedan både instiftar lagar, och tillsätter poliser för just det ändamålet. Politiker som går till val med ett vackert öppenhetsmanifest som bl.a. listar kabelspaning som ett av hoten mot öppenheten. Sedan röstar man igenom FRA-lagen, och slutligen kastar bort sagda öppenhetsmanifest.

Kanske inte ändå så förvånande att vi har en massa konspirationsteorier, när våra styrande politiker bokstavligen gödslar med anledningar till att misstro vad de säger.

3 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Kul att du använder den nya fina länken till öppenhetsmanifestet.

:-)

Tino sa...

Japp, det *är* ju ett väldigt bra manifest som förtjänar att spridas. Det är bara synd - av flera skäl - att Centerpartiet centralt inte står för hostingen längre...

Men tack för att du ser till att det fortfarande är tillgängligt!

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jag har viss förståelse för att man prioriterar att lyfta fram rapporter från förra mandatperioden när man byter verktyg på hemsidan.

Dock har de nu lagt in Öppenhetsmanifestet på sidan igen. (+ att den tydligen fanns på Slideshare hela tiden...)